Előkészületek a vendéglátó egységek újranyitására

Tavaly november óta ismét bezárásra kényszerültek a vendéglátó egységek, kizárólag elviteles vagy kiszállítással történő értékesítés keretében szolgálhatják ki vendégeiket.

A vendéglátó szektor egy nagy részét ez olyannyira rosszul érintette, hogy tevékenységüket fel is kellett függeszteniük, hiszen a kocsmák, kávézók többsége és az éttermek egy része sem tudta ezekkel a feltételekkel fenntartani működését.

Ugyan pontosan még nem látszik az újranyitás lehetőségének időpontja, de remélhetőleg már nincs messze, ezért azoknak a vállalkozóknak, akik jobb híján bezárták az egységüket, érdemes tájékozódniuk, hogy felkészülhessenek, és ne veszítsenek időt, amikor zöld lámpát kap a szektor.

Amikor hetekig, hónapokig nem működik egy vendéglátó egység, a vízhálózatban pangó vízben rossz esetben elszaporodhatnak olyan kórokozók, amelyek nyitáskor a termékekbe kerülve megbetegedéseket, termékromlást okozhatnak.

Ugyan rendelet nem írja elő, hogy szüneteltetés utáni újrainduláskor vízmintát csináltasson a vállalkozó, de mindenképpen érdemes elvégezni a teljes vízhálózat fertőtlenítését (a vezetékek űrtartalmára kiszámított, megfelelő mennyiségű fertőtlenítőszer beadagolásával, 24 óra behatási idő betartásával, majd alapos kifolyatással, amíg klórszag érezhető), a vízkezelő berendezések szűrőinek regenerálását, átmosatását, fertőtlenítését.

A legkevesebb, amit mindenképpen szükséges megtenni, az a csapok kifolyatása. Néhány percig folyamatosan folyassuk a vizet, hogy a vezetékekben esetlegesen felgyűlt pangó víz távozni tudjon. Ezzel sokat tehetünk vendégeink és termékeink biztonságáért.

Azok számára, akik a pandémia időszakát arra használták ki, hogy felújítottak, átalakítottak, új üzletet nyitottak vagy vettek át, segítség lehet talán, hogy mikor kell mindenképpen vízvizsgálatot csináltatni:

  • új üzlet nyitása estén (30 napon belül),
  • üzemeltetőváltáskor, amennyiben az üzemelés nem folyamos,
  • a vízhálózatba történt bármiféle beavatkozás esetén (átalakítás, felújítás, bővítés)
  • szezonális egységek esetén az első évben (utána minden évben átmosatás, fertőtlenítés elegendő)
  • saját kutas vízellátásnál minden szezonkezdés előtt.

Fontos tudni, hogy a vállalkozás területén lévő vízhálózat karbantartásáért és a víz minőségének védelméért, továbbá az ivóvíz minőségű víz felhasználásáért a vállalkozó felel.

Élelmiszerbiztonsági, HACCP-t vagy a vállalkozás működését érintő kérdések esetén keressenek bizalommal.