Scroll Top

Április 24-től országszerte újra nyithatnak az éttermek teraszai és úgy tűnik, talán már a teljes nyitás is belátható időn belülre került.

A nyitás és biztonságos üzemelés szempontjából a szállodák és vendéglátó egységek tulajdonosai számára nagy segítség lehet a Magyar Turisztikai Ügynökség COVID 19 kézikönyve!

A kézikönyv első része részletesen összefoglalja a főbb tudnivalókat a koronavírusról. Megtudhatjuk, mik a betegség tünetei, milyen a fertőzés lefolyása, mik lehetnek a szövődményei, a kezelés módjai. Javaslatokat fogalmaz meg a megelőzés általános szabályaira vonatkozóan, valamint kitér az új típusú koronavírus életképességére is.

Az útmutató általános érvényű iránymutatásokat fogalmaz meg a szállodák és vendéglátó egységek dolgozói és a menedzsment számára. Konkrét, kézzelfogható javaslatokkal is szolgál az egyes területekre vonatkozóan.

Külön kitér a vendéglátó dolgozók személyi higiéniájára való odafigyelésre (kézfertőtlenítés, rendszeres kézmosás, köhögési etikett), a maszkviselés szabályaira.


Éttermekre, vendéglátó egységekre vonatkozó legfontosabb ajánlások

Általános fontos ajánlások:

          személyzetnek maszk vagy plexi arcvédő pajzs viselésének kötelezővé tétele

          legalább naponta kétszer fertőtlenítés

          a vendégterekben virucid hatású kézfertőtlenítés lehetőségének biztosítása

          készpénzmentes fizetés biztosítása

          foglalások korlátozása/maximálása

          asztalok közötti távolság legalább 2 méter legyen

          egy asztaltársaságnál legfeljebb 4 felnőtt és gyermekek üljenek le

          várakozó vendégek esetén szakaszos beengedés, 1,5m-es távolság betartása

          büfé étkezés a torlódás és a távolságtartás fenntartásának nehézségei miatt nem javasolt


Üzemi területekre vonatkozó javasolt intézkedések:

        felületek tisztításakor ügyelni kell a környezet vírusmentességére a gyakoribb fertőtlenítéssel, illetve a munkafolyamatok megfelelő szétválasztásával

        elegendő számban és mennyiségben rendelkezésre kell állnia vírusölő hatású (virucid) kézfertőtlenítőszernek, valamint szintén virucid hatású mosogatószernek, felület-fertőtlenítőszernek és takarítószernek

        a virucid fertőtlenítőszereket minden esetben a használati utasítás szerint, megfelelő koncentrációban és megfelelő behatási idővel kell felhasználni.

         minden üzemiterületen lévő kézmosóhelyen virucid hatású kézfertőtlenítő elhelyezése

        biztonságos hőkezeléssel (legalább 2 percen át tartó 72°C-os maghőmérsékletet, vagy az étel minden pontján legalább 75°C-ot biztosít) készíthető ételek étlapon tartása. Kiemelten fontos a zöldségek, gyümölcsök alapos folyóvizes lemosása. A nyers, kellően nem tisztítható alapanyagot tartalmazó ételek feltálalása kerülendő.

        A főzési alapanyagok érkezésekor és az ételek kiszállítása során a gépjárművezető és a dolgozó ne érintkezzenek

        az ételek, élelmiszerek szállítását kizárólag egészséges személyek végezhetik. Az élelmiszer szállítást végző dolgozók magas szintű személyi higiéniát kötelesek fenntartani, számukra megfelelő, tiszta ruházatot és vírusölő hatású, alkoholos fertőtlenítőt kell biztosítani.

        élelmiszerrel — mind az előállítást mind a felszolgálás során — kizárólag egészséges emberek dolgozhatnak. Az élelmiszer kezelését végző dolgozók magas szintű személyi higiéniát kötelesek fenntartani, számukra megfelelő, tiszta öltözetet kell biztosítani

        a kézzel érintett élelmiszerek (pl.: tölcsér, sütemény, gyermekétkeztetésben a kicsiknek nyújtott segítség stb.) esetén a kézhigiéné betartása kiemelt jelentőségű.

        az ételek adagolása során kesztyű használata kötelező, emellett a rendszeres kézmosást, kézfertőtlenítést is meg kell követelni. – lehetőség szerint büfé helyett felszolgált vacsora

        a konyhai személyzet ne érintkezzen a vendégekkel, vagy ha igen maszkkal tegye, gumikesztyűben

        kötelező a mosogatógépben mosás: azon eszközöket is, amelyeket látszólag nem használtak, mert lehetséges, hogy kézzel érintették a vendégek.

        esetleges kézi mosogatás esetén: mosás, fertőtlenítés, szárítás. Eldobható papírtörlő használata kötelező konyharuha helyett.

        a személyzet különös gonddal tisztítsa az étkezés során használt eszközöket


Vendégtér:

        naponta legalább kétszer fertőtlenítés

        virucid hatású kézfertőtlenítési lehetőséget kell biztosítani a vendégterekben is. A fertőtlenítőszer kihelyezési helyét célszerűen kell megválasztani: bejáratnál, svédasztalos pult előtt/mellett, illemhelyeken, asztalokon akár stb

        vendégek emlékeztetése az étterembe lépéskor a virucid kézfertőtlenítésre (bejárathoz tábla és kézfertőtlenítő elhelyezése)

        vendéggel érintkező munkatársaknak maszkot és kesztyűt szükséges biztosítani

        a felszolgálásban részt vevők minimalizálják a kontaktust a vendégekkel. Kesztyű, maszk használata kötelező

        a kiszolgáló személyzet számára vírusölő hatású, alkoholos fertőtlenítőt, vagy egyszer-használatos kesztyűt kell biztosítani. A kesztyűben történő munkavégzés esetén is legalább 2-3 óránként javasolt kézmosási szünetet tartani

        lehetőség szerint a készpénzmentes (bankkártya, okos eszközök stb.) fizetést alkalmazzák. A fizettetést végző kollégák fokozottan ügyeljenek a kezük fertőtlenítésére fizetés előtt és után. A pénzkezelést és az élelmiszer kezelést, amennyiben van rá lehetőség, külön személy végezze

        foglalások korlátozása/maximalizálása egy-egy idősávban a zsúfoltság elkerülésére. A la carte esetben előzetes foglalás, büfé étkezéseknél külön turnusok

        vendégek úgy kerülhessenek leültetésre, hogy a szomszédos az asztaltávolság legalább 2 méter legyen

        egy asztaltársaságnál legfeljebb 4 felnőtt és gyermekek ülhetnek le

        várakozó vendégek esetén szakaszos beengedés: minimum 1,5 méteres távolság tartása

        egyszer használatos, „sima” papírra nyomtatott étlapok álljanak rendelkezésre, amelyek adott asztaltársaság távozása után eldobandóak vagy fóliázott étlapok álljanak rendelkezésre, amelyeket az adott asztaltársaság távozása után kötelezően tisztítani kell.

        napjában többször is fertőtleníteni kell azokat a felületeket, melyeket kézzel gyakran érintenek (ilyenek pl. az ajtókilincsek, korlátok, villanykapcsolók stb.)

        a cukor-, a fűszertartók, a tipikus közös használatú eszközök mellett kérhessen a vendég a repülőgépeken is szokásos, ún. „kis zacskós”, egyenként csomagolt, sterilizált fűszereket, édesítőket, vagy minden vendég távozása után az asztali patika fertőtlenítése

        a kenyereket szükséges előre felszeletelni vagy zsemléket felszolgálni, hogy a vendég ne érjen hozzá az egész kenyérhez.

        vendéglátóhelyeken a vendég távozását követően az asztal és a székkarfák virucid fertőtlenítő szerrel történő tisztítása vagy abroszcsere szükséges

        a textíliák gépi úton történő virucid fertőtlenítő mosása ajánlott

        kávégépek, italautomaták, adagolók, kancsók rendszeres tisztítása és fertőtlenítése (legalább minden szerviz után virucid fertőtlenítőszerrel)

        a helyiségek rendszeres átszellőztetése szükséges.

A fenti ajánlás nem minősül hatósági előírásnak, csupán szeretné megkönnyíteni a vállalkozók helyzetét a nyitás során.

Forrás, valamint a részletes útmutató:

https://mtu.gov.hu/cikkek/frissult-a-magyar-turisztikai-ugynokseg-covid-kezikonyve-1623