5%-os áfa a vészhelyzet alatt az elvitelre, vagy házhoz szállított ételre, italra

Alapesetben az Áfa tv. 3.sz. melléklet II. rész 3. pontja alapján 5% Áfakulcs érvényesíthető étkezőhelyi vendéglátásban az ételekre és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italokra. Itt mindig jellemző, hogy túlsúlyban vannak az azonnali, helyben fogyasztáshoz biztosított szolgáltatási elemek.

A vészhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló Korm. rendelet alapján a vendéglátó üzletben az ott foglalkoztatottakon kívüli személy csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében tartózkodhat.

2020. november 14-étől addig, amíg ez a rendelkezés hatályos, 5%-os adómérték vonatkozik az elvitelre vagy házhoz szállítással értékesített étel- és italforgalomra, a következők szerint.

Az 5 %-os adómérték alkalmazhatóságának feltétele, hogy

1A fenti szolgáltatás csak a veszélyhelyzetben alkalmazandó előírás miatt nem valósulhat meg, vagyis a veszélyhelyzeti intézkedést megelőzően fennállt, illetve annak hiányában fennállna,

2helyben fogyasztás esetén az ügylet a TESZOR’15 56.10 alá tartozna,

3azonnal fogyasztható étel és helyben készített, alkoholmentes ital elvitelre vagy házhoz szállítással való értékesítése valósul meg.

Az 5%-os adómérték nem alkalmazható a szállítással kapcsolatos díjra. Így abban az esetben, ha a vendéglátó üzlet az étel, ital házhozszállítással történő értékesítéséhez kapcsolódóan kiszállítási díjat kér, erre a díjra 27 %-os adómértéket kell alkalmaznia.

Forrás: nav.gov.hu- 2020.11.24.